Wonen als een jekko: de Rotterdamse Markthal

In de rubriek ‘Wonen als een jekko’ gaan we op bezoek bij Rotterdammers die op een zeer unieke locatie wonen. Iedere deelnemer krijgt acht identieke stellingen voorgelegd. We gaan deze keer langs bij Wilma en zij heeft samen met haar man een appartement in de kleurrijke Markthal.

1. Huren of kopen?

‘Gekocht. We hebben twee verdiepingen, drie slaapkamers en iets van 148 vierkante meter. Wij hebben trouwens geen raam met inkijk in de Markthal. We zijn vanaf het begin hier de eigenaar van het appartement, maar we hebben het twee jaar verhuurd omdat we in het buitenland zaten. We zijn trouwens totaal twintig jaar in het buitenland geweest. Ik heb geen idee hoe lang we nu hierin blijven. Het bevalt wel uitstekend. Eerst was het idee om naar een “echt” huis te verhuizen, maar het is ideaal om midden in de stad te wonen. En Rotterdam is altijd mijn thuis gebleven. Ik ben opgegroeid in Alexanderpolder begin jaren ’60.’

2. Kat of hond?

‘Een hond! Wij hebben twee labradors gehad, maar helaas hebben wij hier geen hond. Ik mis het wel, maar het kan gewoon echt niet met een appartement in de stad. En de suggestie dat je in de Markthal beter een kat kan hebben voor de muizen, vind ik onzin. Het zou hier volgens de verhalen krioelen met muizen, maar uiteindelijk hadden ze maar een handjevol muizen gevangen. Ik kan best begrijpen dat je hier muizen zou hebben met al dat eten, maar het verhaal was opgeblazen. Slecht nieuws verkoopt immers beter dan goed nieuws.’

3. Stamppot of Surinaamse roti?

‘Ik houd wel van stamppot, maar ik probeer daar mee op te passen voor de lijn. Mag ik ook kiezen voor Aziatisch eten in plaats van roti? Ik ben namelijk gek op de Aziatische keuken. De Indonesische familietoko Warung Segar hier in de Markthal vind ik echt héél goed. Als ik echt moet kiezen en nooit iets anders zou mogen eten, dan kies ik niet voor de stamppot. Een keer met andijvie is lekker, maar zeker niet elke dag.’

4. Huishoudster of zelf schoonmaken?

‘Ik maak zelf schoon en dat doe ik niet met tegenzin. Maar eerlijk is eerlijk: het is wel lekker hoor, als iemand voor je schoonmaakt. Ik heb de tijd op dit moment om zelf schoon te maken, want ik heb geen fulltime baan. Ik doe wel vrijwilligerswerk. Op woensdag zet ik mij in voor het Erasmus MC op de dagbehandeling chemotherapie. Ik verzorg daar koffie en thee, en maak een praatje. Daarnaast werk ik bij Diergaarde Blijdorp als educatief medewerker.’

Uitzicht vanaf het balkon op de Kubuswoningen

 

5. Beter een goede buur of verre vriend?

‘Echt een hele lastige. Goede buren zijn belangrijk. Wij hebben hier in de Markthal een groep buren waarmee we iedere laatste zondag van de maand samen een uitje organiseren. Iedereen doet om de beurt wat organiseren. En omdat wij lange tijd in het buitenland hebben gezeten, hebben we ook veel verre vrienden. Daar heb ik ook regelmatig contact mee en daar blijf ik in investeren. Sorry, ik kan geen keuze maken.’

6. Bad of tuin?

‘We hebben een bad. Echt superlekker, ook voor mijn dochters die daar regelmatig gebruik van maken. Maar een tuin is toch nog fijner. Dat terwijl tuinieren niet echt mijn hobby is, maar gewoon de vrijheid hebben om in je tuin te zitten is heerlijk. We hebben nu een balkon. Het nadeel is dat je hier dan buiten moet zitten omdat de zon er dan is. Aan de andere kant kan het ook weer behoorlijk broeien op het balkon wanneer het warmer wordt.’

7. Feyenoord of Sparta?

‘Feyenoord! De mooiste dag was dat Feyenoord twee jaar geleden kampioen werd. Wij waren toen in Thailand op vakantie. Zaten we in een Nederlands café vol Ajacieden. Ja, dat was een hele mooie dag, haha. Maar omdat ik nu voor Feyenoord kies, wil niet zeggen dat ik iets tegen Sparta heb. Het gekke is dat je wel vaak ziet dat Spartanen iets tegen Feyenoorders hebben en andersom dat vaak niet het geval is. Mijn zwager is overtuigd Spartaan van huis uit en die vindt Feyenoord echt vreselijk. Hij gaat ook niet mee naar Feyenoord, ook al zouden we hem goede plaatsen geven.’

8. ‘Geen woorden maar daden’ of ‘Sterker door strijd’?

‘Mouwen opstropen en gaan! Niet lullen, maar poetsen. Ik kies dus voor ‘Geen woorden maar daden’. Maar ik vind wel dat deze slogan verbonden is met ‘Sterker door strijd’. Doordat je actie onderneemt, ga je ook de strijd aan. Hoewel ik ook kan twijfelen, sta ik ook voor ‘Geen woorden maar daden’. Als ik iets moet doen, dan ga ik er gewoon voor.’

*Ben je benieuwd naar de Markthal en wil je daar alles over weten? Ga dan vooral mee met onze Rotterdam Highlights Rondleiding!

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu