12 leukste gratis activiteiten in Rotterdam

Welke gratis activiteiten in Rotterdam zijn er allemaal? Het zijn er in ieder geval genoeg! Wij zetten 12 toffe Rotterdamse activiteiten willekeurig op een rij die je helemaal niets kosten. Dit is het ideale lijstje dat lief is voor je portemonnee. We bespreken verschillende festivals en bijzondere must see bezienswaardigheden die je minstens één keer bezocht moet hebben.

1. Markthal

De Markthal is een van de gratis activiteiten in Rotterdam waar je naartoe kunt gaan om de sfeer te proeven of om mooie foto’s te schieten. Met tientallen kleine en grote horecazaken ervaar je hier het moderne marktgevoel. De diverse kleurrijke kraampjes zijn een lust voor het oog en je kunt hier de heerlijke exotische geuren opsnuiven. Vergeet ook niet naar boven te kijken en een mooi plaatje te schieten van het plafond met alle felle dansende kleuren.

2. SS Rotterdam

Het Stoomschip Rotterdam is één van de parels van de Holland Amerika Lijn. Ooit gebouwd in de havenstad en ruim dertig jaar heeft het de wereldzeeën bevaren. Nu ligt het permanent aan anker in Katendrecht en mag iedereen het bezoeken. Wandel door het schip en voel de nostalgie je tegemoet komen wanneer je over het pluche rode tapijt loopt. Ga vooral ook even naar het achterdek. Geniet van het prachtige uitzicht en ga lekker pootjebaden in het kleine zwembadje.

3. Zomercarnaval

Gooi de heupen maar los! Zomercarnaval is één van de meest swingende gratis activiteiten in Rotterdam. Elk jaar rond eind juli trekt een kleurrijke karavaan door het centrum van Rotterdam. Zorg ervoor dat je een mooie plek langs de route bemachtigd. Je zult dan de mooist opgemaakte danseressen en prachtig versierde praalwagens voorbij zien trekken. Uiteraard hoor je ook zonnige Caraïbische muziek uit de speakers knallen om de sfeer compleet te maken.

4. Kubuswoningen

De gekke gele Kubuswoningen van Piet Blom moet je een keer van dichtbij beleefd hebben. Je kunt een museum-Kubuswoning (Kijk Kubus) bezoeken voor €3 per persoon, maar je kunt ook prima de Kubuswoningen van buiten bewonderen. Vooral als je van fotograferen houdt is het aan te raden om buiten te blijven. Met genoeg daglicht kun je hier gave foto’s of selfie’s maken. De Kubuswoningen zijn ook ideaal centraal gelegen. Aan de ene kant vind je de Markthal en aan de andere zijde de Oude Haven met de leuke cafeetjes.

5. Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen zijn bij uitstek één van de leukste gratis activiteiten in Rotterdam voor jong en oud. Dit evenement vindt elk jaar begin september plaats en met de Wereldhavendagen ontdek je de maritieme identiteit van Rotterdam. Neem een kijkje achter de schermen bij het Havenbedrijf Rotterdam of zie hoe spectaculair de mariniers oefenen op het water.

6. Free Tour Rotterdam

Alle gekheid op een stokkie: onze Free Tour Rotterdam mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje! Met onze rondleiding zie je alle top bezienswaardigheden binnen twee uur. Je gaat op stap met een lokale gezellige stadsgids die je uiteraard ook de mooiste achtergrondverhalen zal vertellen. De Free Tour Rotterdam wordt van donderdag t/m zondag verzorgd en iedereen is welkom!

7. Monument De verwoeste stad

Dit is één van de gratis activiteiten in Rotterdam met een echte ziel. Het kunstwerk van Ossip Zadkine symboliseert de pijn, het verdriet en de wanhoop van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het centrum wordt weggevaagd door het grote bombardement en dat verlies wordt treffend weergegeven door het monument De verwoeste stad.

8. Marathon Rotterdam

Wil je het grootste sportevenement van Nederland van dichtbij meemaken? Kom dan vooral in april naar Rotterdam voor de Marathon! Wie denkt dat dit alleen om maar hardlopen gaat, vergist zich flink. De wedstrijd is uiteraard belangrijk, maar overal in Rotterdam is het feest. Zo vind je op veel plekken langs het parcours bandjes die muziek spelen.

9. Hotel New York en omgeving

De omgeving rondom Hotel New York is één van de meest fotogenieke gratis activiteiten in Rotterdam. Vanaf de kades heb je prachtig uitzicht op het monumentale Hotel York, de stijlvolle Erasmusbrug en je ziet de snelle Watertaxi’s voorbij schieten. Altijd een leuke oefening om die mooi op de foto te zetten!

multiculti food tour

10. West-Kruiskade

De West-Kruiskade is de perfecte straat in het centrum om het multiculturele Rotterdam van dichtbij mee te maken. Hier komen diverse Aziatische, Surinaamse, Turkse en Marokkaanse culturen bijeen. Dit zie je aan de diverse winkeltjes en restaurants, maar zeker ook aan het winkelend publiek dat op zoek is naar de ingrediënten voor hun exotische maaltijden. Tip: bezoek zeker Slagerij Schell en vergaap je aan hun enorme assortiment!

11. Open Monumentendag

Met de Open Monumenten jaarlijks in september gaan heel wat deuren voor je open. Eigenlijk te veel om op te noemen! Een bezoek aan monumentale brug De Hef is altijd een succes. Vergeet ook zeker niet andere klassiekers als de Laurenskerk, Groothandelsgebouw en het Witte Huis te bezoeken. En ga vooral buiten het centrum even naar Delfshaven waar je meerdere monumenten vindt.

12. Museum Rotterdam

Museum Rotterdam is elke eerste zaterdag van de maand gratis toegankelijk. In dit museum staat de identiteit van Rotterdam centraal. Wat voor stad is Rotterdam en wie zijn eigenlijk die Rotterdammers die de stad bevolken? Hier loopt het verleden, heden en de toekomst in elkaar over en staat vaak de gewone Rotterdammer centraal.

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu