Welke highlights in Rotterdam kun je nog bezoeken zonder mondkapje?

We hebben helaas vanaf woensdag 5 augustus 2020 een verplichting om een mondkapje te dragen in het centrum van Rotterdam. Dit is gelukkig niet verplicht in het gehele centrum, want alleen op de drukke openbare plaatsen geldt een verplichting voor een mondkapje. Maar dit zorgt wel voor wat onduidelijkheid: waar mag je nou wel en niet zonder mondkapje komen? Vooral voor toeristen kan dit verwarrend zijn, omdat zij de binnenstad niet zo goed kennen. We zetten daarom voor de bezoekers van Rotterdam op een rijtje waar je wel mag komen zonder mondkapje en welke highlights in Rotterdam je onbezorgd kan bezoeken.

Het rode gebied is het gebied in het centrum waar vanaf 5 augustus een mondkapjesverplichting geldt.

1. Stadhuis Rotterdam

Het monumentale stadhuis valt nog net in de zone waar je geen mondkapje hoeft te dragen. Als je zonder mondkapjesverplichting bij het stadhuis wil komen, dan is het aan te raden om via Rotterdam Centraal Station en de straat Weena naar het stadhuis te lopen. Het stadhuis is zeker de moeite waard om te bezoeken en op de foto te zetten. Dit is één van de weinige vooroorlogse highlights in Rotterdam die het bombardement van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Tip: vergeet doordeweeks niet om het stadhuis van binnen te bezoeken. Je vindt daar een prachtige groene binnenplaats waar je heerlijk tot rust komt.

Stadhuisplein met op de achtergrond het stadhuis (foto: Edwin Muller Photography)

2. Kubuswoningen

De gele creaties van architect Piet Blom liggen ook in een veilig gebied. Gelukkig, want wie voor het eerst Rotterdam bezoekt, moet een keer deze kleine kunstzinnige huisjes van dichtbij bewonderen. De Kubuswoningen zijn in 1984 opgeleverd en vertellen ook iets over de wederopbouwperiode. Na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog wordt met name economisch en praktisch gebouwd in de binnenstad. Dat betekent vooral veel kantoorgebouwen bouwen in het centrum die vaak een grauwe en saaie uitstraling hadden. Voor kleinschalige woonprojecten was weinig aandacht. Het project van Piet Blom staat symbool voor verandering en dat er meer aandacht kwam voor gezellige woonbuurten te creëren.

Las casas de cubo

3. Oude Haven

De Kubuswoningen zitten verbonden aan de Oude Haven. De Oude Haven is één van de meest gezellige highlights in Rotterdam. In dit uitgaansgebied vind je vele cafés en restaurants die een mooi terras hebben aan het water. Met lekker weer kun je hier tot in de late uurtjes genieten van een biertje, wijntje of cocktail. Tips: vleesliefhebbers gaan Restaurant Meat, bierliefhebbers gaan naar Café Pardoen en liefhebbers van Mexicaans eten smikkelen bij Popocatepetl.

Het gebied van de Oude Haven met de Kubuswoningen.

4. Witte Huis

Het Witte Huis, de Oude Haven en Kubuswoningen liggen allemaal bij elkaar. Het Witte Huis is net zoals het stadhuis één van de weinige highlights in Rotterdam die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Het Witte Huis is gebouwd als kantoorgebouw en doet nog steeds dienst als kantoorgebouw. Rotterdammers weten dat dit Rijksmonument uit 1898 de eerste wolkenkrabber van Europa was en daar zijn we ook erg trots op. Het Witte Huis meet slechts 43 meter, maar het is een imposant en mooi gebouw om te zien door de vele witte geglazuurde tegeltjes.

Zicht op het Witte Huis vanuit de Oude Haven

5. Monument De verwoeste stad

Als je de ziel van Rotterdam wil ontdekken, dan ben je verplicht om een bezoekje te brengen aan het kunstwerk van Ossip Zadkine. Het beeld De verwoeste stad laat je de pijn, het leed, de wanhoop en de verschrikking van het Duitse bombardement van 14 mei 1940 voelen. De vernietiging van de binnenstad en de verwoesting van de vele mensenlevens komt pijnlijk naar voren als je De verwoeste stad aanschouwt. Dit monument bevindt zich naast het Maritiem Museum en is op ca. 10 minuten loopafstand van de Oude Haven, Kubuswoningen en het Witte Huis.

Aprende cómo la arquitectura moderna está conectada con la Segunda Guerra Mundial

6. Erasmusbrug

Denk je aan Rotterdam, dan denk je aan de Erasmusbrug. Deze brug vormt één van de vele architectonische highlights in Rotterdam. Rotterdammers noemen niet voor niets deze brug ‘De Zwaan’ vanwege de elegante vorm. Deze parel uit 1996 staat symbool voor het nieuwe en moderne Rotterdam dat gezien mag worden. Ook is de Erasmusbrug het startsein geweest om moderne Kop van Zuid op de zuidoever van de rivier te creëren. Als je de Erasmusbrug gaat zien, wandel dan ook even naar de Kop van Zuid. Hier vind je onder meer het monumentale Hotel New York, het Nederlands Fotomuseum en de Foodhallen.

Doe eens gek en fiets de Erasmusbrug over met je vrienden of familie.

7. Euromast

Wie houdt er niet van een mooi uitzichtspunt waar je heel de stad kan overzien? De Euromast is één van de beste highlights in Rotterdam om van het uitzicht te genieten. De 185 meter hoge uitkijktoren biedt voor ieder wat wils: kinderen kunnen zich verbazen over het uitzicht, ouderen kunnen lekker wat eten en drinken in het restaurant en echte durfals kunnen van de Euromast abseilen.

Als je graag met een gids de highlights en andere plekjes van Rotterdam wil ontdekken zonder mondkapje, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom om met een tour van ons mee te gaan. Met onze Highlights Fietstour ontdek je de grootste bezienswaardigheden en met onze Hidden Gems Fietstour zoeken we de verborgen leuke plekjes op. 

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu