Wonen als een jekko: Noorse Kerk Rotterdam

In de rubriek ‘Wonen als een jekko’ gaan we op bezoek bij Rotterdammers die op een zeer unieke locatie wonen. Iedere deelnemer krijgt acht identieke stellingen voorgelegd. We trappen deze rubriek af met Anna uit Noorwegen. Zij woont geheel toepasselijk in de Noorse Kerk. Deze schitterende houten kerk ligt in Het Park vlakbij de Euromast.

1.  Huren of kopen?

Ik ben in de Noorse Kerk ongeveer twee jaar geleden gaan wonen. Als een Erasmus-student Master Media Design zocht ik ruimte om te huren. Ik heb de kerk als eerste benaderd voor een woonplek in Rotterdam, want ik kom graag terecht in een gemeenschap zodat je makkelijk nieuwe mensen leert kennen. Ik deel dit appartement met mijn twee fantastische kamergenoten. Ik heb een eigen kamer van ongeveer 20 vierkante meter en ik betaal voor de huur €500 per maand. Het is echt geweldig om hier te wonen, want je voelt dat dit oude houten gebouw echt een ziel heeft. We moeten wel oppassen met kaarsen, want we willen dit Rijksmonument natuurlijk niet in vuur en vlam zetten.

De ‘heilige’ kamer van Anna in de Noorse Kerk

2. Kat of hond?

Een kat! Zeker te weten! Ik houd van onafhankelijke dieren. Katten kunnen lekker buiten spelen en jagen, al houd ik van katten die af en toe willen kroelen. Honden zijn meer als kinderen, die moet je meer verzorgen en zijn meer afhankelijk. Ik ben ook in Noorwegen opgegroeid met een kat, jammer genoeg is ze al jaren geleden overleden. We mogen trouwens officieel in de Noorse Kerk geen huisdieren hebben en dus heb ik geen vrolijke viervoeter in huis.

3. Stamppot of Surinaamse roti?

Dat is moeilijk, want ik lust eigenlijk alles. Ik houd ook van de vele exotische smaken die je in Rotterdam hebt. Ook het traditionele Nederlandse eten vind ik lekker. Hoe heet dat groene spul ook al weer? Juist, boerenkool! Ook lekker. Ik vind dit echt een moeilijke vraag. Hmmm, ik kies toch voor stamppot. Ook omdat dit het meeste lijkt op wat ik Noorwegen gewend ben. Al maak ik trouwens geen Nederlands eten, want ik heb de luxe dat mijn Nederlandse vriend dit regelmatig voor mij doet. Af en toe eet ik trouwens ook Noors. Dan eten we allemaal in de kerk samen. Je kunt hier ook ingeblikt rendiervlees kopen, mocht je dat lekker vinden.

4. Huishoudster of zelf schrobben?

Ik wou dat we een schoonmaker hadden! Wie niet?! Maar die hebben we niet, dus we hebben braaf een lijstje en iedereen heeft een schoonmaaktaak. We zorgen hier samen dat de gemeenschappelijke ruimte opgeruimd blijft. En uiteraard moet iedereen z’n eigen kamer schoonmaken. Ik hou wel van mijn eigen kamer opruimen. Muziekje opzetten, alles opnieuw organiseren, lekker mijn oversized pantoffels aan en een beetje schuifelen door mijn kamer.

You gotta love these oversized slippers

5. Beter een goede buur of verre vriend?

Een verre vriend. Ik ben graag op mezelf en houd erg van mijn privacy om gewoon mezelf te zijn. Maar ik ben er voor mijn beste vrienden wanneer zij mij nodig hebben en andersom is dit ook het geval. Maar ik hoef mijn beste vrienden niet constant om mij heen te hebben. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken dat ik van reizen houd en vaak ver weg van iedereen in een vreemde omgeving vertoef. Dat ben ik intussen wel gewend.

6. Bad of tuin?

Ik kan niet zonder een bad. Heerlijk! Het is de beste manier om te relaxen. Even geen geluid om je heen en totale ontspanning zoeken. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik geen tuin wil. Wij hebben hier ook een mooie en enorme tuin liggen achter de Noorse Kerk met Het Park. Het is ook ontspannend om vanuit ons appartement uitzicht te hebben op die groene oase. Overigens heb ik niet echt groene vingers, want planten die ik verzorg, hebben niet zo lang te gaan.

Genieten van de groene oase

7. Feyenoord of Sparta?

Ik ben alleen naar Feyenoord geweest met vrienden, dus ik kies Feyenoord. Ik ben wel wat gewend op voetbalgebied, want in Noorwegen ben ik fan van Molde FK. Maar bij Feyenoord is alles wel wat groter. De supporters in De Kuip zijn erg intens en zorgen altijd voor een mooie show. Bij Feyenoord voel je de intensiteit en vastberadenheid van de supporters. De fans hebben echt alles over  hun club. In het begin keek ik in het stadion een beetje de kat uit de boom met al dat enthousiasme, maar na een tijdje deed ik net zo gezellig mee.

8. ‘Geen woorden maar daden’ of ‘Sterker door strijd’?

Hmmm, daar moet ik even over nadenken. Ik kies dan toch voor ‘Geen woorden maar daden’. Als ik naar mezelf kijk, dan kan ik zeggen dat ik een echte doener ben. Ik ga direct op mijn doel af. Zo reis ik dus graag en sta zonder twijfel open om nieuwe culturen te leren kennen. De slogan ‘Geen woorden maar daden’ past ook goed bij Rotterdam. Ik heb echt het gevoel dat mensen hier keihard werken en proberen hun doelen te bereiken. Ik voel mij daarom echt thuis in deze stad. Het is voor mij ‘A home far from home’.

*Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar de Noorse Kerk in Rotterdam? Boek dan onze Rotterdam Hidden Gems Bike Tour! Met deze tour bezoeken we de onder meer de Noorse Kerk.

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu