Stadswandeling Rotterdam: de ideale route voor alle highlights

Deze stadswandeling Rotterdam lost een aantal dilemma’s voor je op. Wat is een ideale wandelroute om alle bezienswaardigheden in de binnenstad te zien? Hoe kom ik vanaf de Markthal naar de Witte de Withstraat? Hoe ver is het lopen vanaf Centraal Station naar de Kubuswoningen? Geen zorgen! Wij geven je een route voor een ideale stadswandeling.

Deze route is grotendeels gebaseerd op onze succesvolle Rotterdam Free Walking Tour und privé Rotterdam Highlights Rondleiding. Deze route die we bespreken, is ontworpen om lekker makkelijk zonder gids alle bezienswaardigheden te kunnen zien. Als je meer te weten wil komen over de bezienswaardigheden, dan ben je natuurlijk van harte welkom om mee te gaan met één van onze tours.

Start: Rotterdam Centraal Station

Veel bezoekers komen aan op het Centraal Station. Vandaar kiezen wij ervoor om onze stadswandeling Rotterdam hier te starten. Het is trouwens ook helemaal geen straf om hier te starten, want het station uit 2014 is een juweeltje om te zien. Het heeft een prachtig design en vooral het dak springt in het oog. Rotterdammers noemen het station de ‘Haaienbek’ en dat komt door de vorm van het dak.

Loop rechtdoor en houd het Centraal Station in je rug. Na een minuut lopen zie je aan je rechterkant een grote witte muurschildering met daarop ‘West-Kruiskade’.

Eet Surinaamse roti op de West-Kruiskade.

West-Kruiskade

De mooie witte streetart laat zien dat daar om de bocht de kleurrijke West-Kruiskade begint. Dit is de meest multiculturele straat in het centrum van Rotterdam. Hier kun je naar hartelust Surinaamse, Chinese en andere exotische lekkernijen proeven. Ook als je op de kleintjes moet letten, is deze straat een aanrader. Voor €10-€15 scoor je hier al een prima hoofdgerecht.

Deze stadswandeling Rotterdam neemt je niet letterlijk mee naar de West-Kruiskade, want we gaan richting het stadshart. Sla daarom niet rechtsaf richting de West-Kruiskade, maar sla linksaf. Je loopt nu richting De Doelen. Steek over richting de Albert Heijn en stop voor de grote zwarte steen.

Verwoesting na bombardement

Brandgrens

De grote zwarte steen laat het verhaal van Rotterdam en het grote bombardement van 14 mei 1940 zien. Hier zie je de verwoesting na het Duitse bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iets verder zie je de Brandgrens in de grond liggen. Dit zijn tegels die in de avond rood oplichten en die de punten markeren tot waar de brand kwam met het grote bombardement.

Loop richting de bioscoop Pathé en loop helemaal rechtdoor via de Lijnbaan op de groene koepel af van het stadhuis. Je loopt door het winkelgedeelte van de Lijnbaan en je bent richting het stadhuis ca. 5 minuten onderweg.

Stadhuis Rotterdam

Stadhuis

Dit is één van de weinige gebouwen die je tegenkomt tijdens de stadswandeling Rotterdam dat het bombardement van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Ook het voormalig postkantoor dat er naast staat is een vooroorlogs gebouw. Tip: je kunt doordeweeks het stadhuis bezoeken. Geniet daar van de mooie binnentuin en het prachtige interieur van het stadhuis.

Als je voor het stadhuis staat, loop dan rechts over de stoep op de Coolsingel en steek dan over richting de McDonalds. Loop rechtdoor over de Meent. Wanneer je café restaurant Dudok bent gepasseerd, sla je rechtsaf en loop langs het water. Aan je linkerkant zie je hier de St. Laurenskerk.

Interieur van de Laurenskerk

St. Laurenskerk

Wat is een stadswandeling Rotterdam zonder de mooie St. Laurenskerk te bezoeken? Je kunt uiteraard de kerk van buiten bezichtigen, maar je mag de kerk ook van binnen bekijken. De entree bedraagt minimaal €2 p.p.. Op woensdag en zaterdag kunnen fanatiekelingen de toren ook beklimmen voor €5.

Loop rechts langs de kerk. Je loopt hier ook langs het blauw-witte huisje met de afbeelding van Erasmus. Wandel rechtdoor totdat je op de Binnenrotte komt. Sla dan rechts af en dan zie rechts de Markthal en links de Kubuswoningen.

Prachtige plafondschildering Markthal

Markthalle

Dit vijf jaar oude multifunctionele gebouw is de nieuwe grote attractie van Rotterdam. Aan de buitenkant kun je genieten van de bijzondere architectuur. Foodies kunnen binnen hun hart ophalen. Hier vind je talloze stalletjes met eten; van de Europese tot Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. Kijk ook even naar boven en geniet van de grote kleurrijke kleurschildering.

Wandel vanaf hier richting de Kubuswoningen. Loop daar enkele trappen op en wandel onderdoor de Kubuswoningen richting de Oude Haven.

Mooie foto’s maken van de Kubuswoningen

Cubushäuser

De gekke gele Kubuswoningen mogen uiteraard niet ontbreken in een stadswandeling Rotterdam. Deze creaties van architect Piet Blom uit 1983 laten nog steeds iedereen verbazen. Ben je benieuwd hoe deze scheve huisjes er van binnen uit zien? Bezoek dan de Kijk Kubus Museumwoning.

Loop rechtdoor door de passage van de Kubuswoningen richting de Oude Haven. Vergeet onderweg natuurlijk niet om een paar mooie foto’s van de Kubuswoningen en het uitzicht op de Oude Haven te maken.

Zicht op Oude Haven en Witte Huis vanuit de Kubuswoningen

Witte Huis en Oude Haven

Hier aan de Oude Haven kun je tijdens je stadswandeling Rotterdam een pauze inlassen. Met de vele gezellige cafeetjes aan het water heb je uitzoek genoeg voor een drankje. Besteed ook zeker aandacht aan het monumentale Witte Huis. Dit gebouw uit 1898 is ook één van de weinige gebouwen die het grote bombardement heeft overleefd.

Loop voorlangs langs het Witte Huis en loop rechtdoor over de straat genaamd ‘Wijnhaven’. Loop hier 5-10 minuten helemaal rechtdoor langs het water. Op het einde van de Wijnhaven vind je het oorlogsmonument De verwoeste stad met de kenmerkende armen omhoog.

War memorial The Destroyed City

De verwoeste stad

Dit monument van Ossip Zadkine is het bekendste kunstwerk in Rotterdam gerelateerd aan de oorlog. De wanhopige figuur verbeeldt het verwoeste Rotterdam na het grote bombardement. Let ook op het gat in het lichaam. Dit symboliseert het stadshart dat uit Rotterdam werd gebombardeerd.

Het monument van Zadkine is het einde van de stadswandeling Rotterdam. We geven je nog twee opties om vanaf hier verder te gaan. Je kunt rechtdoor wandelen langs de Leuvehaven en dan kom je uit bij de iconische Erasmusbrug. Als je ondertussen trek hebt gekregen, wandel dan naar de Witte de Withstraat. Dit is de meest bekende straat in de stad als het op restaurants en barretjes aankomt. In ieder geval wensen wij je veel plezier in Rotterdam!

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu