De tofste fotolocaties in Rotterdam

Wat zijn de beste, mooiste en meest unieke fotolocaties in Rotterdam? Edwin Muller weet het wel! Deze stoere Rotterdammer is stadsgids voor idtours Rotterdam, maar ook een getalenteerde hobbyfotograaf. Gewapend met zijn camera maakt hij in z’n vrije tijd gave foto’s van de haven en ook van de iconen in de stad. Voor deze blog gaan we op stap met Edwin en deelt hij zijn passie en kennis met ons.

‘Ik ben toch al zo’n twintig jaar geïnteresseerd in fotografie. Ooit ben ik begonnen met een Canon EOS 350d, een beginnerscamera. De laatste twee jaar heb ik het fotograferen weer serieus opgepakt’, vertelt Edwin. Stiekem droomt hij ervan dat zijn foto’s gebruikt worden door National Geographic. Waar het kan, streeft hij perfectie na en benadert fotografie dan ook als een kunstvorm. Edwin: ‘Met name in Rotterdam kun je fotograferen tot een kunstvorm verheffen. Hier vind je diverse scenario’s: veel open ruimtes met moderne architectuur, maar ook de multiculturele diversiteit die voor kleur kan zorgen.’

Rotterdam Waterstad: Willemskade

‘Je ziet hier Rotterdam als ultieme waterstad. Je hebt prachtig uitzicht op de unieke skyline, regelmatig liggen hier de imposante cruiseschepen en uiteraard scheuren de Watertaxi’s voorbij’, glundert Edwin aan de Willemskade. Deze plek is een begrip als het op fotolocaties in Rotterdam aankomt. Welke Rotterdammer of toerist heeft nou niet geprobeerd de Kop van Zuid op één foto te proppen of zo’n watervlugge Watertaxi vast te leggen? Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Help, Edwin! Hoe kunnen we de skyline en Watertaxi’s mooi vereeuwigen?

Edwin: ‘Je kunt het beste halverwege de Willemskade staan ongeveer ter hoogte van het Wereldmuseum. Hier heb je goed zicht op de skyline. Het mooist is als je een foto kunt maken met een aanmeerpaal op de voorgrond en op de achtergrond ook nog een cruiseschip.’ Volgens de Rotterdamse fotograaf vergt het wat oefening om de Watertaxi’s goed vast te leggen. Edwin: ‘Ik heb mijn foto van de Watertaxi gemaakt met een lange sluitertijd zodat het lijkt alsof de Watertaxi stilstaat en de rest beweegt.’

Mooi geel is niet lelijk: Luchtsingel

Ooit hadden we in Rotterdam het Stadsinitiatief en in 2011 werd de Luchtsingel verkozen tot allereerste Stadsinitiatief. Rotterdammers kennen de knalgele loopbrug inmiddels wel. Velen hebben erover gewandeld voor het uitzicht en vele dorstige stadsgenoten liepen erover met een missie op weg naar Biergarten. Hoewel Edwin niet vies is van een goudgele rakker, komt hij regelmatig op de Luchtsingel om alleen foto’s te nemen.

Edwin: ‘De Luchtsingel is een zeer bijzondere abstracte locatie. Dit is één van de fotolocaties in Rotterdam waar je sprekende kleuren en strakke lijnen vindt. Daarnaast voelt deze plek erg ‘urban’ aan en is de Luchtsingel een mooie plaats voor portretten.’ Edwin vult aan dat abstracte foto’s maken met het zachte licht van zonsondergang hier het mooist is. ‘Maar als je portretfoto’s wil maken, kun je het beste komen met iets meer licht, maar vermijd de scherpe zon rondom middaguur. Vooral rondom de open rotonde met de hoge wanden kun je goed portretfoto’s maken’, sluit hij af.

Avondfotografie op de fiets: Waalhaven

Er is behoorlijk wat veranderd in de ruim honderd jaar oude Waalhaven. Vroeger vond je hier nog zware industrie, nu is het rustiger geworden in deze Rotterdamse haven. ‘Maar er is hier altijd nog wat te zien. Het mooie is dat je hier op sommige plekken haast de containers en schepen nog kunt aanraken’, vertelt Edwin. Zo kun je inderdaad mooi met je fiets achter het kantoor van Smit Lamnalco komen. Hier fiets je op een kleine landtong aan de oostzijde van de Waalhaven wat dieper de haven in.

Edwin raadt vooral de Waalhaven aan als één van de mooiste fotolocaties in Rotterdam gedurende de avond of nacht. ‘Je krijgt hier dan duistere scene’s met veel lichtjes. Het voelt dan aan als een industrieel Rotterdams sprookje.’

Kracht van de natuur: Kralingse Plas

‘Dit stukje natuur in Rotterdam is één van de meest veelzijdige fotolocaties in Rotterdam’, verklapt Edwin bij de Kralingse Plas. Volgens hem kun je hier vanzelfsprekend de mooie natuur vastleggen, maar hier heb je ook perfect zicht op de skyline van de Maasstad. Edwin heeft ook een tip wanneer je prachtige foto’s kunt maken rondom de Kralingse Plas: ‘Dit is een populaire plek is om met zonsondergang of zonsopgang unieke plaatjes te schieten. Dus als je de tijd hebt, kom dan aan het begin of einde van de dag naar deze plek.’

De Kralingse Plas is bij uitstek ook geschikt voor straatfotografie. Edwin: ‘Het Kralingse Bos en de Kralingse Plas kunnen druk zijn tijdens de lente en zomer op warme dagen. Als je graag mensen fotografeert in een relaxte setting, dan is dit natuurgebied daar ideaal voor.’ Menig Rotterdammer zal nu al terugdenken aan de zomer van 2019 met heerlijke barbecuegeuren rondom de Kralingse Plas.

Historische reflecties: Delfshaven

Waan je in de 17e eeuw en wandel door historisch Delfshaven. Hier even geen skyline, moderne architectuur of wolkenkrabbers. In Delfshaven draait het om de Pilgrim Fathers, Piet Hein en alle schitterende historische panden. Vergeet trouwens ook niet de molen te bezoeken op woensdagen, zaterdagen en zondagen.

Edwin: ‘Op fotografiegebied is historisch Delfshaven ook een lust voor het oog. Als het windstil is, kun je hier prachtige reflecties op het water krijgen’. Vooral vanaf de Aelbrechtskade met zicht op onder meer café De Oude Sluis heb je goed zicht op de oude smalle huizen die aan het water liggen.

De Klassieker: Oude Haven & Kubuswoningen

De Oude Haven is op meerdere manieren één van de betere fotolocaties in Rotterdam. Wat te denken van de oude woonboten, de rode Willemsbrug, de knalgele Kubuswoningen en het monument Het Witte Huis? ‘Ja, je hebt hier eigenlijk te veel om op te noemen’, lacht Edwin. Hij vult verder aan: ‘Je hebt hier om de hoek ook nog natuurlijk de Markthal, nog zo’n icoon van Rotterdam.’

Maar wat is nou de beste plek rondom de Oude Haven om een foto te maken? Edwin: ‘Dat is lastig om te zeggen vanwege het vele aanbod. Vanaf de Geldersekade heb je mooi zicht op de Kubuswoningen, terrassen en woonboten. Maar vanuit de Kubuswoningen kijk je mooi uit op de Oude Haven, Witte Huis en Willemsbrug. Alleen vanuit hier kan het lastig zijn omdat je vaak vanuit de schaduw tegen het licht in foto’s maakt.’

We sluiten ons fotografierondje Rotterdam met Edwin af in de Oude Haven. Ben je benieuwd wat Edwin nog meer op zijn “kerfstok” heeft op fotografiegebied? Kijk dan even op zijn Instagram-account oder hier waar je zijn werk kan kopen. Wil je graag een keer met Edwin mee met een rondleiding? Boek dan onze Haven Fietstour! Dit is de specialiteit van Edwin en onderweg kan hij je nog verdere tips geven hoe en waar je goed kunt fotograferen in de Waalhaven.

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu