De ideale fietstour Rotterdam voor alle highlights

Een fietstour Rotterdam is wellicht de beste manier om alle bezienswaardigheden te beleven. Maar er is een probleempje: er is zoveel te zien in Rotjeknor! Van de Markthal tot aan Hotel New York en het monumentale stadhuis. Geen nood, want we geven je een Rotterdamse douw in de goede richting voor een ideale fietsroute!

Deze fietstour Rotterdam is bedoeld zodat je zelfstandig de stad op de fiets kunt verkennen. Deze route is grotendeels gebaseerd op onze geliefde Rotterdam Fahrradtour Highlights. Normaal gesproken zijn wij met onze fietstocht ongeveer 3 uur onderweg, dus verwacht dat ook voor deze route. Het voordeel is dat deze fietstour aanvoelt als poepe zonder douwe. Wat? Op z’n Rotterdams gezegd is deze uitgestippelde route gewoon heel simpel te volgen.

 

1. Rotterdam Centraal Station

Het Centraal Station is een praktische en mooie locatie om te starten. Ook voor het huren van fietsen is dit een ideale locatie. Neem vanaf hier de welbekende geel-blauwe OV-fiets van de NS mee of huur een comfortabele Giant-fiets met 3 versnellingen bij Zwaan Bikes.. Zij zitten in het Groothandelsgebouw.

Centraal Station Rotterdam

 

Als je op het Stationsplein staat heb je mooi zicht op het moderne station. Kun je begrijpen waarom Rotterdammers dit de Haaienbek noemen als je kijkt naar de punt van het dak? Kijk ook even links van je: daar zie één van de parels van de Wederopbouwperiode. Het Groothandelsgebouw uit 1953 is ook letterlijk één van de grootste successen van de naoorlogse bouwperiode. Tip: loop even naar binnen en aanschouw de holle binnenplaats als je van architectuur houdt.

2. Witte de Withstraat & Boijmans van Beuningen

Het gebied rondom Rotterdam Centraal Station kan erg druk zijn. Met deze fietstour Rotterdam raden we aan je aan om snel iets meer de rust en ruimte te zoeken. Fiets daarom vanaf Centraal Station rechtdoor over het Kruisplein en de Mauritsweg en langs het water (Westersingel). Stop als je het kruispunt bereikt bij de Witte de Withstraat en Museum Boijmans van Beuningen.

Witte de Withstraat met alle cafés en terrassen

 

Je ziet hier aan je linkerhand de befaamde Witte de Withstraat met allerlei bars en restaurants. Wil je iets Rotterdams eten? Ga dan even naar Jaffa voor een oer-Rotterdamse kapsalon. Wil je op snackgebied experimenteren? Bezoek dan de dames van de Frietboutique voor een chocoladekroket. Is al die gekkigheid niet aan je besteed en wil je gewoon lekker normaal doen? Plof dan neer op het terras van café De Witte Aap voor een pilsje.

Aan de rechterkant vind je Boijmans van Beuningen. Je hebt wel dikke pech als je museumliefhebber bent, want het museum is de komende zeven (!) jaar gesloten voor renovatie. Wat wel tof is om te vermelden, is het Depot dat ze aan het bouwen zijn naast het museum. In deze 40 meter hoge spiegelende bloempot kun je vanaf 2021 terecht om de collectie te aanschouwen.

3. Euromast

De volgende stop is voor deze fietstour Rotterdam is de Euromast. Fiets vanaf de vorige stop een stuk rechtdoor, daar gaat ook de weg omhoog. Sla voor het stoplicht rechtsaf en rij langs de Kunsthal en Erasmus MC richting de Euromast. Steek nog even over richting Het Park en je bent er.

De befaamde Euromast

 

Je kunt bij de Euromast vele activiteiten ondernemen. Uiteraard kun je 185 meter hoge toren bezoeken en met de Euroscoop helemaal tot de top komen. Ben je op zoek naar een adrenalinerush? Probeer dan eens te gaan abseilen vanaf deze toren. Vergeet hier in de omgeving ook niet te genieten van Het Park. Een heerlijk weids opgezet groen stadspark waar je lekker kan relaxen of eet heerlijk Rotterdams appelgebak bij Dudok in het Park.

4. Scheepvaartkwartier

Sommige Rotterdammers zeggen dat het Scheepvaartkwartier het mooiste stukje Rotterdam is. Hier vind je namelijk tientallen Rijksmonumenten bij elkaar. Dit stukje historisch Rotterdam mag dan zeker ook niet ontbreken in je fietstour Rotterdam. Het goede nieuws is dat je er al bent.

Zicht op de skyline van Rotterdam

 

Fiets het park uit richting de beroemde Ballentent. Mocht je nog trek hebben in de beste gehaktbal van de stad, maak dan vooral hier even een stop. Fiets langs de Westerkade richting de Veerhaven met de nostalogische zeilschepen en geniet onderweg van de unieke skyline van Rotterdam. Fiets vanaf de Veerhaven richting de Erasmusbrug voor de volgende stop.

5. Hotel New York en Katendrecht

Je moet met deze fietstour Rotterdam ook even de beenspieren testen. Hup, over de Erasmusbrug en dan na de brug gelijk rechtsaf richting Hotel New York. Hier proef je de sfeer van al die landverhuizers die met de Holland Amerika Lijn richting Amerika vertrokken. Tegenwoordig is Hotel New York een begrip in Rotterdam vanwege het uitnodigende terras op de kade.

 

Naast Hotel New York ligt de Rijnhavenbrug, ook wel beter bekend als de ‘Hoerenloper’. Dit bruggetje leidt naar Katendrecht. Decennia terug kleurden dames van lichte zeden hier het straatbeeld. Je vindt nog steeds veel gezelligheid op Katendrecht, alleen zijn de rode gordijntjes verdwenen. Bezoek hier vooral de levendige Fenix Food Factory waar je diverse eet- en drinktentjes vindt in een typisch Rotterdamse rauwe loods.

6. Over de Willemsbrug

Je hebt de Erasmusbrug gehad en nu is het tijd met de fietstour Rotterdam om over de Willemsbrug te gaan. Fiets eerst terug richting de Erasmusbrug. Steek over bij het Luxor Theater en fiets langs de rechtbank en over Wilheminakade rechtdoor. Hier ga je met de bocht mee naar rechts en bij het eerstvolgende stoplicht sla je linksaf. Hier fiets je door de Stieltjesstraat. Vanaf hier fiets je rechtdoor totdat je de monumentale groene Hefbrug tegenkomt. Hier steek je de Koninginnebrug over en dan gelijk rechtsaf en dan ga je over de rode Willemsbrug.

7. Markthal en Kubuswoningen

Wanneer je van de Willemsbrug komt kun je net voor het stoplicht rechtsaf slaan richting de Markthal. De Markthal is natuurlijk een must see tijdens je bezoek aan Rotterdam. Zowel foodie’s als architectuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Zie van binnen de schitterende kleurrijke plafondschildering en proef iets lekkers hier binnen de foodhal.

Tegenover de Markthal zie je gekke scheven Kubuswoningen. Parkeer je fiets even loop onderdoor de Kubuswoningen van architect Piet Blom. Maak zeker een paar foto’s en als je benieuwd bent hoe deze huisjes van binnen eruit zien, bezoek dan zeker even de museum-Kubuswoning (Kijk Kubus). Wil je niet naar de Markthal gaan en ergens anders in de buurt iets willen drinken of eten? Loop dan via de Kubuswoningen naar de Oude Haven waar je vele cafeetjes en restaurants vindt.

8. Stadhuis 

Via de Blaak geraak je op de Coolsingel, de laatste stop van deze fietstour Rotterdam. Schrik niet als je aankomt bij de Coolsingel. De hoofdstraat van Rotterdam ligt opengebroken vanwege een grootschalige renovatie. Maar fiets de Coolsingel zeker op en ga richting het stadhuis. Dit prachtige historische gebouw is één van de weinige gebouwen die het grote bombardement van 14 mei 1940 heeft overleefd. Tijdens het weekend kun je het stadhuis alleen van buiten bewonderen, maar tijdens weekdagen kun je het stadhuis daadwerkelijk bezoeken. Doe dit vooral! Zie de mooie binnentuin en de mooie beelden in het stadhuis.

Zo, dit waren onze suggesties voor een fietstocht door Rotterdam. Geniet van je citytrip Rotterdam en ontdek de stad lekker relaxed op de fiets!

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu