Beste historische boeken over Rotterdam

Iedereen spendeert nu meer tijd thuis dan ons lief is door de coronasituatie. Op een gegeven moment heb je ook wel alle Netflix-series gezien die je nog moest kijken. Pak daarom eens een goed boek erbij! Ik ben door mijn boekenkast gegaan en ik heb zeven historische boeken over Rotterdam eruit gefilterd. De thema’s variëren van de Tweede Wereldoorlog tot aan de oude Rotterdamse Diergaarde en de Noordsingel gevangenis. Bij elk besproken boek laat ik ook weten waar je het boek kunt bestellen. Uiteraard krijgen lokale Rotterdamse boekenzaken de voorkeur om genoemd te worden om hen ook te steunen in deze barre coronatijden.

brandgrens Rotterdam 1930 | NU

Wie de naam ‘brandgrens’ hoort, denkt waarschijnlijk gelijk aan de Tweede Wereldoorlog en het bombardement. Zie natuurlijk ook de speciale brandgrensmarkeringen die we in Rotterdam in het plaveisel hebben liggen. In het werk brandgrens Rotterdam 1930 | NU wordt de brandgrens beschouwd als een cultuur-historische as. Een grens tussen het vooroorlogse Rotterdam en het Rotterdam na het verwoestende bombardement. De makers van het boek zoomen in op het vooroorlogse Rotterdam van de jaren 1930. Als lezer stap je in een tijdmachine en wandel je door het vooroorlogse Rotterdam met verhalen over Tuschinski, Jamin, het fenomeen openluchtscholen en nog vele andere boeiende verhalen. Je bent echt onderdeel van die tijd, dus daarom kon je nog niet weten dat de stad verwoest zou worden en wordt daarom de Tweede Wereldoorlog niet besproken in het werk. Brandgrens Rotterdam 1930 | NU is een prachtig groot boek met schitterende foto’s dat door tot één van de beste historische boeken over Rotterdam behoort dat verhaalt over de jaren 1930.

  • Helaas op de website niet meer te bestellen bij boekhandel Snoek. Wellicht via boekhandel Van Gennep oder Donner nog te verkrijgen.
  • Bekijk inkijkexemplaar bij Bol.com

De Noordsingel. Verhalen van binnen en van buiten

Linda Hoebeke en Conny Rijken hebben met de De Noordsingel ervoor gezorgd dat de bijzondere verhalen over de gevangenis bewaard zijn gebleven. De gevangenis zelf is natuurlijk al een tijdje gesloten als gevangenis en Huis van Bewaring. Tegelijkertijd is De Noordsingel niet verloren gegaan, want tegenwoordig kun je met het woonproject Tuin van Noord wonen in het voormalig cellencomplex. Maar dat is natuurlijk een compleet andere wereld dan voorheen. Hoebeke en Rijken geven je een inkijkje hoe het leven vroeger was in De Noordsingel door de levendige interviews met oud-bewaarders, oud-gevangenisartsen en voormalig “bewoners” van de bajes. Aangrijpende verhalen worden afgewisseld met luchtige verhalen. Wat je vooral leest, is dat de gevangenis aanvoelde als een vertrouwelijke en familiaire plek waar personeel en gedetineerden met een goed gevoel op terugkijken.

Louki Metz en het Joods Monument in Rotterdam

Dit werk van Siebe Thissen is een essay en geschreven in het kader van het vijftigjarig bestaan van het Joods Monument. Dit is het monument dat je in de binnentuin van het stadhuis kunt vinden. Persoonlijk vind ik dit één van de must read historische boeken over Rotterdam. Dit komt omdat er een geschiedenis wordt besproken die voor veel Nederlanders nog jammer genoeg onbekend is. Tegenwoordig vinden we het niet meer dan vanzelfsprekend dat we in Nederland monumenten creëren, of hebben gemaakt, voor de joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Lange tijd was dit niet zo. Het joodse slachtofferschap is jarenlang na de oorlog niet gezien en genegeerd. Aan de hand van een casestudy over het Joods Monument in Rotterdam wordt pijnlijk duidelijk waarom het zo lang duurde voordat we in Nederland meer oog kregen voor het leed van de joodse medemens tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

  • Te bestellen via BKOR voor €12,50

De Coolsingel bleef leeg. Het klassieke boek over Feyenoord

Sommige sportboeken overstijgen het gemiddelde niveau van de zoveelste sportbiografie of clubkroniek. De Coolsingel bleef leeg van Hugo Borst is zo’n uitzondering omdat het journalistieke waarde heeft. Een Feyenoorder ben je niet voor je lol en dat was niet anders tijdens het seizoen 1995-1996. Terwijl de godenzonen uit Amsterdam alles winnen, zijn nog geeneens de kruimels weggelegd voor Feyenoord dat een turbulent seizoen beleeft. Borst mag een geheel jaar met Feyenoord meelopen en op de huid volgen. Zo interviewt hij in de kleedkamer een naakte Willem van Hanegem die als trainer het helemaal gehad heeft met de onprofessionele Orlando Trustfull en de huichelaar Peter Bosz.  Hij komt in de bestuurskamer en heeft meerdere boeiende gesprekken met Jorien van den Herik die het amateurisme verfoeit in de eigen organisatie en afgeeft op de incompetente KNVB. En Borst volgt Arie Haan, de opvolger van De Kromme. Gedurende het seizoen constateert de Rotterdamse journalist dat Haan wellicht wel één van de slechtste Feyenoord-trainers ooit is. Het sportieve leedvermaak beschreven door Borst is helaas voor Feyenoord een sportief meesterwerk geworden. Op sportief gebied is De Coolsingel bleef leeg één van de beste historische boeken over Rotterdam en de Club van Zuid.

  • Te bestellen via Bol.com voor €10,50

Het huis met de leeuwen

Iedereen kent de Diergaarde Blijdorp. Maar is het redelijk onbekend dat de diergaarde lange tijd in het centrum van Rotterdam heeft gezeten. Tania Heimans laat met haar historische roman Het huis met de leeuwen de oude dierentuin weer tot leven komen. Ze beschrijft het leven van Corry Kuiper – de Jong, echtgenote van de diergaarde-directeur die de leiding heeft over de dierentuin. De eigenzinnige en vrijgevochten Corry gaat vanaf 1924 met haar gezin in de diergaarde wonen. Een bijzondere levendige plek die mooie, ontroerende en vreemde verhalen opleveren die Heimans gedetailleerd weet te beschrijven door gedegen onderzoek. Wellicht het meest bijzondere relaas gaat over Nasor. Een Afrikaans jongetje dat tijdelijk in de dierentuin komt te wonen omdat de dierentuin een neushoorn overweegt te kopen van een Duitse handelaar. De dierentuin krijgt de neushoorn op proef en Nasor moet van de handelaar mee om goed voor het dier te zorgen. Nasor en de neushoorn groeien uit tot een topattractie. In de tussentijd ontfermt Corry zich over Nasor en zorgt ervoor dat hij niet in dezelfde kooi als de neushoorn hoeft te slapen. Het huis met de leeuwen is één van de mooiste historisch boeken over Rotterdam dat een vergeten geschiedenis opnieuw tot leven wekt.

Target Rotterdam. De geallieerde bombardementen op Rotterdam en omgeving, 194-1945

De auteurs Jac. J. Baart en Lennart Oudheusden hebben met Target Rotterdam een alomvattend werk afgeleverd op het gebied van de geallieerde bombardementen op Rotterdam. Zo komt duidelijk naar voren dat op Rotterdam meer dan 250 dagen aan geallieerde bombardementen heeft moeten weerstaan als strategisch gelegen havenstad in Duitse handen. Er zijn dan ook veel meer geallieerde bommen gevallen op Rotterdam dan bommen afgeworpen door de nazi’s. Tijdens onze Oorlog Rondleidingen merken we dat dit soort feitjes vaak toch onbekend zijn bij veel mensen, ook bij Rotterdammers. Baart en Oudheusden maken minutieus tot in detail duidelijk waar, wanneer en waarom de geallieerde bombardementen plaatsvonden. Er wordt veel gebruik gemaakt van cijfers, data en kaartjes. Target Rotterdam is daarom niet geschikt voor de lezer die een snel te behappen overzichtswerkje wil lezen. Maar het is waarschijnlijk wel één van de meest gedetailleerde boeken over Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij uitstek geschikt voor degenen die het naadje van de kous willen weten.

Metamorfose Rotterdam

De kans is groot dat je weleens (on)bewust een foto van Eppo Notenboom hebt gezien. Deze professionele fotograaf is al vanaf de jaren zestig bezig en heeft ondertussen al ontelbare keren al het moois van Rotterdam vastgelegd. In Metamorfose Rotterdam wordt telkens het oude met het nieuwe Rotterdam vergeleken. Altijd leuk om die vergelijkingen te zien van de vooroorlogse Oude Haven en de complete verandering daarvan na de Tweede Wereldoorlog. Ook de Binnenrotte heeft natuurlijk een een complete make-over ondergaan. Waar eerst nog veel huizen stonden en nog een kanaaltje was, verandert dit compleet vanaf de jaren 1870 met het dempen van de Binnenrotte en de aanleg van een treinviaduct. Nog later transformeert de Binnenrotte tot een modern gebied met het verdwijnen van het treinviaduct en komst van de Kubuswoningen en Markthal. Metamorfose Rotterdam is één van de betere visueel hoogwaardige boeken over Rotterdam voor wie wil ervaren hoe de stad afgelopen 150 jaar sterk is veranderd en daarbij daar wat achtergrondverhalen over wil lezen.

  • Deel 1 is te bestellen via Bol.com voor €7,74
  • Deel 2 is verkrijgen via De Slegte Rotterdam voor €10

Dit waren de zeven historische boeken over Rotterdam waar ik veel waarde aan hecht. Uiteraard is dit niet dé lijst met de beste historische boeken over Rotterdam. Er zijn uiteraard nog veel meer goede werken over Rotterdam geschreven en smaken verschillen natuurlijk. In ieder geval veel leesplezier gewenst!

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu