Wat te doen in Rotterdam: september 2020

Wat is er te doen in Rotterdam in de maand september? Gelukkig zijn in september weer enkele evenementen te bezoeken en kunnen we weer kunstzinnig verrast worden. Wil je met openstaande mond kijken naar acrobatische artiesten? Zou je eens iets geks willen doen en geblinddoekt naar muziek luisteren? Geniet je vooral van grensverleggende street art? Het is allemaal te beleven en te bezoeken in Rotterdam in de maand september! Lees hier meer over de evenementen POW! WOW! en First Steps.

Street art-festival POW! WOW!: 6-13 september

De wijk Afrikaanderwijk krijgt in september 2020 weer wat extra kleur op de wangen met POW! WOW!. Bezoekers kunnen tussen 6 en 13 september getuige zijn hoe internationale kunstenaars met spuitbussen en verf hun creaties loslaten. Zo worden vijftien nieuwe muurschilderingen gemaakt, maar ook krijgen vijf kunstenaars een vrijbrief om vijf leegstaande panden te voorzien van een metamorfose. Op de laatste dag vindt traditioneel één van de meest populaire activiteiten plaats waar veel bezoekers en kunstenaars naar uitkijken: 20 VANS 30 CANS!. Twintig voertuigen worden onder handen genomen door de kunstenaars en krijgen een nieuw leven als rijdende streetart-kunstwerken.

Praktische info

Op de website van POW! WOW! staat heel wat handige informatie. Via deze link kun je vooral praktische informatie vinden over hoe er te komen en waar je de plekken kunt vinden waar de kunstenaars bezig zijn. Als je benieuwd bent welke kunstenaars gaan deelnemen, dan volgt hier de link met meer informatie. Als je zelfstandig graag andere street art wil ontdekken buiten het festival om, dan raden wij aan om de app van Rewriters te dowloaden.

Foto: Martine Kiers

Achtergrondinformatie

Als je voor de eerste keer POW! WOW! gaat bezoeken, geven we je graag nog wat extra achtergrondinformatie. Inmiddels is POW! WOW! uitgegroeid tot een wereldwijd street art-festival waar Rotterdam vanaf 2018 de enige Europese stad is waar het evenement wordt gehouden. Hoewel het festival een relatief jong karakter heeft doordat veel bezoekers tussen de twintig en dertig jaar oud zijn, willen we benadrukken dat iedereen welkom is ongeacht kleur, leeftijd of cultuur. Dit is ook altijd de essentie van POW! WOW! geweest. De term ‘powwow’ is de naam die Noord-Amerikaanse indianen gebruikten voor een culturele bijeenkomst waar verschillende groepen bij elkaar kwamen om te dansen en te zingen. Dus voel je vooral welkom om POW! WOW! te bezoeken!

First Steps: 19 september

Er zou in 2020 gigantisch veel te doen zijn in Rotterdam als je kijkt naar de festivals. North Sea Jazz Festival, Eurovisie Songfestival, de Marathon van Rotterdam, Motel Mozaique, Zomercarnaval en de lijst gaat maar verder. Maar het coronavirus gooide natuurlijk roet in het eten. Veel festivals zijn afgelast en vinden op z’n vroegst pas weer in 2021 plaats. Maar er is licht aan de horizon met het festival First Steps. Op zaterdag 19 september zet Rotterdam weer de eerste stapjes met een groots opgezet festival verspreid over heel de stad. Meerdere festivals die dit jaar niet konden doorgaan, of in een kleinere variant, bundelen nu hun krachten met First Steps. Erg leuk voor de bezoekers die nu uit een kleurrijk palet kunnen kiezen. Daar kun je misschien keuzestress van krijgen, dus vandaar lichten we een aantal toffe activiteiten uit.

De Sirenen

Wat hebben opera, hiphop en BMX-bikes met elkaar gemeen? Weinig, zullen de meesten denken. Maar Operadagen Rotterdam brengt al jaren diverse artiesten en kunstenaars bij elkaar. Tijdens First Steps wordt het klassieke verhaal uit de Griekse mythologie over de sirenes in een modern jasje gestoken met hiphopelementen, opera en BMX-fietsers. In het aloude verhaal verleidden de sirenes zeelieden om naar hen te varen. De zeelieden konden vaak de lokroep niet weerstaan met desastreuze gevolgen. Al varend richting de sirenes sloegen ze met hun schepen te pletter op de rotsen. In de moderne versie van Operadagen Rotterdam staat ook het thema centraal van de verleiding kunnen weerstaan.

De voorstelling duurt 15 minuten en is tussen 13.00 en 18.00 meermaals te zien op het Schouwburgplein. Ben je geïnteresseerd in evenementen die Operadagen Rotterdam organiseert? Van 25 tot 27 september organiseert Operadagen Rotterdam een eigen festival. Kijk hier voor meer informatie.

Foto: Maarten Laupman

Klankconcert 

North Sea Round Town organiseert in de Laurenskerk een bijzonder klankconcert. Je gaat geblinddoekt in een comfortabele ligstoel liggen en je laat jouw lichaam de muziek ervaren. Vaak wordt een klankconcert ook wel een ‘klankenbad’ genoemd, omdat je puur ontspannen de klanken en frequenties van de muziek tot je neemt. Vaak wordt een klankconcert ook wel vergeleken met een massage van klanken en dat je innerlijke rust kunt ervaren. Het klankconcert wordt tijdens het festival First Steps van 12.30 tot 13.15 verzorgd door de band Under The Surface. Kijk hier voor meer informatie en voor je aan te melden.

Satchok

Oeh! Ah! Oooh! Dat zullen waarschijnlijkheid kreten zijn die je het publiek hoort uitkramen wanneer gekeken wordt naar de kunsten van acrobatentrio Satchok. Je kunt de twee heren en dame bewonderen op het Schouwburgplein vanaf 12.00. Zij verzorgen twee keer een optreden van 20 minuten. De eerste begint om 12.00 en de tweede om 13.30. Kijk hier voor meer informatie over dit evenement dat door Circusstad Festival wordt aangeboden. Een echte aanrader voor wie van acrobatiek, lenigheid en een beetje spanning houdt!

Tipje van de sluier

Waren dit alle hoogtepunten voor het First Steps festival? Zeker niet! Wij lichten slechts een tipje van de sluier wat er allemaal te doen is tijdens First Steps. Muziekliefhebbers kunnen ook terecht bij zangeres AUX en het dansensemble Kiki House of Angels die worden aangeboden door Pride Rotterdam. Poetry International presenteert de veel geprezen dichter Mustafa Stitou. En zo is er nog veel meer. Kijk hier voor alle info.

September biedt genoeg plezier voor iedereen die Rotterdam deze maand gaat bezoeken. Mocht je één van de festivals willen combineren met een rondleiding, dan ben je bij ons natuurlijk van harte welkom. Tip: je kunt op zaterdag mee met onze reguliere Free Tour o Skyline Free Tour. In ieder geval wensen wij je veel plezier in Rotterdam!

Deel dit bericht

Boek Nu Boek Nu